Nærområdet

TOPPEN AV SIDEN – Nærområdet

Klikk på kulepunktene under og hopp direkte til omtalen.

Strender

«Praia» betyr strand på portugisisk. Det er flere små strender i nærheten, tre av dem bare ca. fem minutters gange fra Quinta Polaris.

Praia de Nossa Senhora da Rocha

Fiskerstrand med restaurant

Denne stranden ligger like på østsiden av kirken Nossa Senhora da Rocha. Her finner du en fiskerestaurant som holder åpent fra tidlig formiddag til ca. kl. 21. Stranden er mye brukt av portugiserne. Her kan du booke båtturer, leie kajakk og padlebrett.

Praia Nova

Stranden ligger på vestsiden av kirken Nossa Senhora da Rocha. Du kan komme hit fra Praia da Senhora da Roca ved å benytte en tunnel som er hugget gjennom klippen, eller via en trapp fra toppen av klippen.

Trapp ned til Praia Nova

Ettermiddagssamling for måker på Praia Nova

Praia da Cova Redonda

Stranden ligger øst for Praia de Nossa Senhora da Rocha. Mange synes dette er den fineste stranden i nærheten. Her er en liten salgsbod hvor en kan kjøpe is og drikke om sommeren. Det skylles mye skjell i land på denne stranden. Den kalles derfor gjerne ”Skjell-stranden” av noen.

Praia da Cova Redonda

Praia de Armação de Pêra

Denne stranden ligger et stykke øst for Praia da Cova Redonda og strekker seg fra Armação de Pêra til Galé, med flere lokale navn langs stranden. Første delen av turen går langs klippene, deretter er det sandstrand resten av veien. Det tar ca. halvannen time å vandre langs stranden fra QP til Galé. En passasje forbi en steinmur kan være utfordrende ved høyvann og samtidige bølger. Turen anbefales!

Praia de Armação de Pêra

Grotter

Langs kystlinjen vestover fra Alporchinhos finnes mange imponerende grotter/algares/grutas, som er dannet ved at vann har trengt ned i leir-steinen og erodert massene over lang tid, slik at åpningen oppe etter hvert kommuniserer med vannflaten. Disse grottene kan bli svære slik at sjøen slår inn. Alle dype Algares har tre-gjerder rundt for å hindre at noen faller nedi.  Fra vandringen langs klippene, kan en kikke ned i flere av grottene. Den mest kjente grotten, Grutas de Benagil, ligger like ved landsbyen Benagil.

Algar de Albandeira

Grutas de Benagil er imponerende

Flere tilbydere arrangerer turer med båt langs kystlinjen. De minste båtene går inn i noen av grottene hvis det ikke er høyvann. Fra stranden Praia da Senhora da Rocha kan du kjøpe slik tur, som også er mulig å starte fra Praia de Armação de Pêra.

Padling

Om en padler vestover fra stranden Praia da Senhora da Rocha, mot eller forbi Benagil, passerer en flere grotter det er mulig å padle inn i. Der ser en de fantastiske formasjonene, som i enkelte av grottene danner svære katedraler. Ved flo sjø kan det være vanskelig/umulig å komme inn i noen av dem. Om det er bølger over en viss størrelse dannes det sugende strømmer langs inngangene til grottene. Vær derfor forsiktig ved padling inn i grottene.

Algar de Albandeira

Når du kommer til Praia de Albandeiras, kan du padle under den vakre klippeformasjonen, Arco da Albandeira.

Arco da Albandeira

Ta gjerne lunchpause langs en av de vakre strendene som det bare er mulig å komme til fra sjøsiden.                  

Padlepause

Den største grotten, Grutas de Benagil, ligger like ved landsbyen. Den har to innganger fra havet og en åpning opp. Diameteren i katedralen er ca. 50 meter! Den er virkelig verdt et ”besøk”. Det er mulig å svømme til grotten fra stranden ved Benagil, ca. 3 minutter svømmetur.

Tips ved padling: Ved start fra stranden – hold alltid kajakken/brettet rett mot bølgene! Om kajakken/brettet har skrå retning mot bølgene, skylles den tilbake mot stranden.

Dersom en padler to i samme kajakk setter den forreste seg inn først og den som skal sitte bakerst skyver fra land straks «første bølge» løfter kajakken. Så snart kajakken flyter må den forreste padle kraftig for å få kajakken ut fra bølgene, mens den bakerste finner sin posisjon.

Vandreturer

Den vakreste vandreturen går vestover, langs kanten av klippene mot Benagil og Carvoeiro, men turen østover langs Praia de Armação de Pêra og videre langs Praia Grande de Pera og Praia dos Salgados mot Galé, er også fin.

Vandretur vestover mot Benagil og Carvoeiro

Turen til Benagil tar ca. 1,5 timer. Gå nedover til den lille kirken (Ermida de Nossa Senhora da Rocha), som ligger på klippen (Senhora da Rocha). Gå derfra mot vest på klippen overfor Praia Nova. Stien går ned til en smal strand (Praia do Barranco) og videre opp på klippen igjen. I det videre løpet passeres flere strender som en bare kommer til med båt.  Nyt synet av «Den gule ubåten» som også kan oppfattes som Algarves fallossymbol.

The yellow submarine/Fallos dos Algarve

Etter en kort tur kommer en til Praia de Albandeiras (et spektakulært sted når det er store bølger fra sør ) og like etter til den vakre bueformede formasjonen (Arco da Albandeira).

Fra Praia de Albandeiras
Dette bildet har en tom alt-tekst; dets filnavn er a-albandeira-2.jpeg

Arco da Albandeir

Litt videre kommer en til et platå med åpning til den første store grotten (Algar de Albandeira). Fra havsiden kommuniserer den med to andre nedløp litt lenger opp/nord på klippen.

Algar de Albandeira

Under ruskevær slår bløgene fasinerende oppover klippene ved Praia do Salgueiro.

Bølger ved Praia do Salgueiro

Stien snor seg så gjennom vakkert landskap med gode lukter og en kommer til en trapp som fører ned til Praja da Marinha, hvor en kan kjøpe enkel mat og forfriskninger om sommeren.

Praia da Marinha

              

Sandstrukturer ved Parque de Merendas
«Skarveskjæret» ved Praia do Pau

Derfra er det kun et kort stykke opp til et platå, Parque de Merendas, hvor en får flott utsikt langs klippene. Like vest for platået kan en se den vakre dobbeltbuen Arco Natural fra et høydedrag.

Arco Natural

Turen til Benagil herfra tar ca. 15 minutter og har mange flotte utkikkspunkter. Ta en titt ned i den mest kjente og storslagene grotten langs Algarvekysten, Grutas de Benagil.

Utsikt fra Parque de Merendas

Framme i Benagil kan en nyte forfriskninger nede på stranden Praia de Benagil. Besøk gjerne restaurant Pescadores, som har veldig bra mat og flott utsikt mot standen. Pescadores er svært populær, så i de travleste sommermånedene kan det være vanskelig å få plass. Pescadores ligger på venstresiden, i bakken ned mot stranden.

Praia de Benagil

Klippestien videre fra Benagil mot Carvoeiro, byr på flott vandring i ca. en time. På veien passerer du et fyr, Farol de Alfanzia. Like før Carvoeiro, ved Vale de Centianes, finnes en strand hvor en kan få enkel servering og forfriskning. Carvoeiro har små strender som ligger mellom klippene. 

Turen anbefales for de som vil ha en lang vandring fra Quinta Polaris.

Om du tar vandringen tur-retur Quinta Polaris – Vale de Centianes, må du regne ca. 5 timer, pluss pauser. Husk å ta med drikke på varme dager.

Vandretur østover mot Galé

Det enkleste er å starte turen ved å gå veien/gaten ned mellom Vila Vita og Vilalara, mot klippene og følge klippestien til venstre. På veien passerer en overfor vakre Praia dos Beijinhos.

Praia dos Beijinhos

Der klippene slutter leder en trapp ned til stranden Praia do Vale do Olival, som er starten på Praia de Armação de Pêra, som glir over stadig «nye» strender og strekker seg til Galé.

Ved flo sjø kan det være vanskelig/umulig å passere en høy steinmur som strekker seg ned mot stranden, nedenfor strand-promenaden som tilhører Armação de Pêra. En kan da gå opp på strandpromenaden og ned til stranden like etter.

Flo sjø, vanskelig passasje

På veien mot Galé, etter at en har passert slutten av Armação de Pêra og Praia dos Pescadores, må en også krysse en liten, rolig elv, som renner gjennom sanden. Noen ganger, særlig ved flo sjø, kan elveleiet være så dypt at en må vasse (i verste fall) nesten til livet. Fasinerende bølger på dager med litt vind.

Fra Praia dos Salgados

Like overfor sanddynene ligger et fuglereservat, Lagoa dos Salgados, hvor en kan vandre langs en lang tre-bro og senere ta en sti ned mot stranden. Turen til Galé tar ca. 1,5 timer hver vei.

Du kan vandre videre fra Galé mot Albufeira. Etter ca. 30 minutter kommer en til en flott fiskerestaurant som heter Evaristo. Her er det ikke like billig som på vanlige strandrestauranter, men den anbefales! Det er fortsatt et stykke til Albufeira.

Evaristo, strandrestaurant

Andre vandreturer i Algarve

Det finnes for øvrig mange andre vandreruter utenfor nærområdet til Alporchinhos. Under finner du link til nettsted som viser alternativer.

https://www.walkalgarve.com/algarve-map-algarve-hiking-trails-algarve-walking-routes-hiking-portugal

Via Algarviana Rota Completa er en 315 kilometer lang punkt-til-punkt-sti i nærheten av Alcoutim, Algarve, Portugal.

Dette er den komplette ruten for en flere dager lang tur, langs Via Algarviana (GR13), som forbinder Alcoutim med Cabo de São Vicente. Stien brukes først og fremst til fotturer, terrengsykling og ryggsekkturer. Ruten er vurdert som vanskelig.

Ruten går gjennom mange historiske byer og pittoreske landsbyer, gjennom alle typer terreng, off-road, asfaltert, robust og steinete i noen områder, og tilbyr mulighet til å nyte kulturelle attraksjoner og beundre den fantastiske fjellutsikten.

https://www.alltrails.com/trail/portugal/algarve/via-algarviana-rota-completa

Spisesteder

Det er billig å spise ute i Portugal. Mange gode spisesteder ligger like i nærheten av Quinta Polaris (i Alporchinhos), men ta gjerne en tur til Armação de Pêra og/eller Silves.

Alporchinhos – nærområdet

Villa de Italia ligger aller nærmest, like utenfor den østre porten, litt forbi Aurora pub. Prøv hvit bacalao her, en rett som to personer kan be om å få dele. Det er mer enn nok til hver. Prøv også deres spesialitet – pepperbiff! I den travleste delen av sesongen er spisestedet svært populært, så møt opp tidlig på kvelden eller gå innom en dag på forhånd og bestill bord

For øvrig er det to koselige indiske spisesteder like i nærheten.

New Delhi Indian Restaurant ligger like ved Villa de Italia.

Indian Curry House ligger på nordsiden av veien, like før du kommer til Supermacado´en.

O Grelador ligger i en kjeller på venstresiden av veien, like etter du har passert Indian Curry House, før du kommer til Supermacado´en.

Restaurante Veleiro er et fint spisested som ligger på venstresiden av veien, ned mot Armação de Pêra. Du er sikker om du bestiller fisk eller kjøtt her.

Ristorante Belmondo ligger idyllisk til nede ved klippene i hotell Viking.

Ocean Restaurant ligger i Vila Vita Parc Resort & Spa, en av Portugals fineste og dyreste resorts. Restauranten har to stjerner på Michellin. Dit går du bare dersom det er greit å svi av flere store lapper, og du har kledt deg sømmelig! Bestill på tlf. +351 282 310 100. I Vila Vita Parc Resort & Spa er det for øvrig flere fine spisesteder. Av og til sendes det opp raketter fra Vila Vita. To år har det skjedd på 28.september.

Armação de Pêra

Raj Indian Restaurant anbefales. Den ligger i den vestlige delen av strandpromenaden, mot havet og er en del av hotellet Holiday Inn. Der er det god og billig mat. De har bord inne, men også på et platå ute, et flott sted å spise og samtidig se solnedgangen. Du bør være der ca. kl. 19 om du skal spise ute (og se solnedgangen). Tlf. +351 282 320 260.

Casa de Pasto Zé Leiteiro, serverer fantastisk og billig sjømat. Spisestedet ligger i utkanten, på østsiden av byen, i gaten Rua das Portas do Mar 17. Tlf. +351 282 314 551.

L’Oasis Pizzeria Italiana, er en god italiensk pizzarestaurant. Den ligger i Rua Dom Joao II Lj 1, rett opp fra strandpromenaden fra den indiske restauranten Raj. Tlf. +351 282 312 869.

For øvrig er det mange morsomme steder videre langs strandpromenaden og litt inne i byen.

Silves

Ta en kveld i den gamle byen Silves. Her finner du en flott borg og mange fine spisesteder. To som bør nevnes er:

Restaurante Rui Marisqueira (litt inne i byen), i gaten Rua Comendador Vilarinho No 27, er populær, så du får ikke bord der om du kommer dit særlig etter klokken 20 på kvelden, i den travleste turistsesongen. Skaldyrtallerken/fat anbefales! Tlf. +351 282 442 682.

Churrasqueira Valdemar ligger nede ved strandpromenaden, i Rua Francisco Gomes Pablos N124. Anbefales. Tlf. +351 282 443 138.

Butikker

Intermarche Super er et bra sted for innkjøp av dagligvarer – stort utvalg av både mat og drikke. Algarve Shopping ligger ca. 15 minutters biltur fra QP, Ikea og flere andre kjøpesenter ligger i Loule.

Innkjøp av dagligvarer

Det er mest praktiske å gjøre innkjøp av dagligvarer på Intermarche Super (Supermarkedet), som ligger 5 minutter gåtur fra Quinta Polaris. Her finner du godt utvalg i fisk (NB! ikke kjøp ”fersk” fisk på mandager), kjøtt, grønnsaker og drikke, kort sagt det meste du trenger.

Intermarche Super

Algarve shopping

Algarve shopping er et stort kjøpesenter, kjøretid 15 minutter fra Quinta Polaris med bil, gjennom Guia. Start turen ved å kjøre gjennom Armação de Pêra mot Alcanterilha langs N269-1. Ta til høyre i krysset før innkjøring til Alcanterilha (ved en bygning med sterke farger). Kjør forbi badelandet Zoomarine, gjennom Guia og fram til kjøpesenteret.

IKEA og andre kjøpesenter i Loule

Ikea er etablert utenfor Loulé. Her er finner du også flere andre store kjøpesentre i samme område. For å komme til Loulé kan en ta motorveien A22 mot Faro, ca. en halv times biltur fra QP. Inne i byen Loulé finner du et flott marked som har åpent på lørdager.

Golf

Algarve er kjent for mange flotte golfdestinasjoner. Her finnes mange golfbaner for alle nivåer og gruppestørrelser. Bruk nettstedene under for å se ulike baner.

Hvem vil skrive noe om golf i området? Skriv og send til simterje@gmail.com.

https://www.casalcubo.com/golf-courses-in-the-algarve/

https://www.myguidealgarve.com/algarve/golf

FIESAs sandskulpturer

Sandskulpturfestival med nytt tema hvert år.

https://www.myguidealgarve.com/events/new-sand-sculpture-theme-park-opens-in-lagoa.

Kirken Nossa Senhora de Rocha

Kirken ligger idyllisk til på en smal klippe som stikker ut i havet og skiller strendene Praia Senhora da Rocha og Praia Nova. I september arrangeres en prosesjon som går fra kirken og ned til fiskerstranden på østsiden, som velsigner stranden og fiskerne som holder til der. Historien forteller at en kvinne drev i land på stranden. Hun hadde ligget lenge i sjøen, men huden var godt bevart. Hun ble gjort til helgen.

Nossa Senhora da Rocha
Knokkel-kirken i Alkanterilha

I landsbyen Alcantarilha finnes en kirke, Capela dos Ossos de Alcantarilha, like sør for sognekirken Nossa Senhora da Conceição, som stammer fra 1500 -tallet. Innvendige vegger er dekket med hundrevis av menneskeskaller og lårben som stammer fra den gamle kirkegården som ble forlatt på den tiden da kirken ble bygget.

Capela dos Ossos de Alcantarilha

https://1001topvideos.com/capela-dos-ossos-de-alcantarilha/